Postup EU vůči Turecku : dohoda o uprchlících z roku 2016 - Hlaváček, Ondřej (2018)
Tato práce řeší postup EU vůči Turecku v návaznosti na migrační dohodu z 18. března 2016. Cílem této práce je zjistit, zda EU postupuje v jednání s Tureckem dle logiky vhodnosti, či dle logiky výhodnosti.K zodpovězení této otázky byla využita jako metoda Foucaultovská historická diskurzivní analýza, jelikož nejlépe propojuje diskurz a performativitu.V práci bylo zjištěno, že EU nejedná pouze podle jedné z logik, nýbrž že logiky se mísí. Jako důležitý mezník se ukázal turecký pokus o převrat v červenci 2016. Před ním EU jednala převážně dle logiky výhodnosti, po něm začala převládat logika vhodnosti.Přínosem této práce je zjištění, jakým způsobem EU, jakožto významná západní instituce, v současné době jedná.