Suverénní fondy v současném světě - Rajtmajerová, Zuzana (2018)
Bakalářská práce se zabývá významem suverénních fondů a jejich působením na mezinárodní finanční systém. Cílem práce je podat ucelenou charakteristiku existence suverénních fondů, rozebrat nynější situaci nejvýznamnějších fondů, vymezit jejich dopad na světovou ekonomiku a vysvětlit, jakým způsobem dochází k jejich regulaci. Cílem první kapitoly je poskytnout teoretický úvod do problematiky suverénních fondů, popsat jejich vznik, vývoj, fungování a rozdělení. Vysvětlit jejich investiční strategie, jaká existují potencionální rizika investičních aktiv a jakým způsobem dochází k jejich regulaci. Cílem druhé kapitoly je zaměřit se na nejvýznamnější suverénní fondy na světě, popsat a zhodnotit jejich aktuální situaci.