Vývojové tendence manažerského účetnictví a jejich odraz v podnikové praxi - Vybíralová, Alena (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na představení a zhodnocení nejdůležitějších vývojových tendencí manažerského účetnictví a jejich dopadu na rozhodování v podnikové praxi. V úvodu práce jsou shrnuty zásadní změny podnikatelského procesu v souvislosti s dopady na manažerské účetnictví. Následně jsou představeny a zhodnoceny tendence zahrnující tradiční kalkulační přístup a jeho přechod ke kalkulaci s přiřazováním nákladů aktivitám, strategické manažerské účetnictví, hodnotové řízení, Balanced Scorecard a průtokové účetnictví, navazující na teorii omezení. Vybrané vývojové tendence a jejich použití pro rozhodovací úlohy v podniku jsou dokumentovány na modelových příkladech.