Mezinárodní obchod se živými zvířaty - Bendová, Eva (2018)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat mezinárodní obchod se živými zvířaty a vystihnout jeho současné trendy. Celá práce je zaměřena především na evropský trh a roli České republiky v legálním i nelegálním obchodě se zvířaty. Nejprve je nutné se seznámit s překážkami, které při obchodování s živými zvířaty existují. Jedná se zejména o mezinárodní úmluvy a regulace, které mají za cíl zabránit obchodování s ohroženými druhy zvířat. Překážkami obchodu i náročností přepravy zvířat se zabývá první kapitola práce. Náplní druhé kapitoly je legální obchod s hospodářskými zvířaty, domácími mazlíčky a divokými zvířaty, jeho trendy a shrnutí pozice České republiky na těchto trzích. Jelikož Evropská unie představuje největší cílovou destinaci pro nelegální obchod s živými zvířaty, bude se jím zabývat třetí kapitola. Ta popisuje také problémy, které z nelegálního obchodu vyplývají. Čtvrtá kapitola poskytne kontrast mezi teoretickými předpoklady mezinárodního obchodu se zvířaty, konkrétně se psy, a praktickou zkušeností chovatele. Poslední kapitola shrnuje poznatky nabyté během psaní této práce a přináší celistvý obraz mezinárodního obchodu se živými zvířaty.