Zdanění finančních institucí - Doležal, Ondřej; Radová, Jarmila; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Pro svou diplomovou práci jsem si vybral téma, které se zabývá zdaněním finančních institucí. Vzhledem k rozsáhlým možnostem, které toto téma poskytuje, bylo nutno problematiku uchopit v rámci konkrétních problémů. V první části to byla specifika korporátního zdanění jako takového. Následně je čtenář seznámen s definicí finanční instituce dle různých pramenů. V další části byla již zmíněna konkrétní specifika zdanění pro finanční sektor. Takto bylo učiněno z pohledu daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty. V navazující části práce jsem se zaměřil na velmi důležité téma koordinace zdanění finančních institucí především na evropské úrovni. Byly zmíněny různé modely dodatečného zdanění především v návaznosti na Globální finanční krizi. Byly také zmíněny specifické daně pro finanční sektor v rámci vybraných zemí. Ve finální části jsem se zaměřil na daňový výnos v rámci daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty v České republice v konkrétních obdobích na základě dostupných dat. V obou případech byla provedena analýza časových řad a byly provedeny predikce daňových výnosů pro příští období dle možností.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses