Zadluženost českých domácností v období 1993-2017, motivy spotřeby a vliv finanční gramotnosti - Dvořák, Pavel (2018)
Práce analyzuje rostoucí zadluženost českých domácností v letech 1993-2017. Rovněž analyzuje její strukturu, srovnává zadluženost s vývojem disponibilního důchodu a HDP a komparuje ji se zeměmi EU. Navíc i kvůli rostoucímu počtu exekucí dochází k závěru, že se jedná o zásadní a zvětšující se problém ovlivňující velkou část populace. Dále shrnuje nejvýznamnější teorie spotřeby standardní ekonomické teorie a behaviorální aspekty, kdy člověka ve spotřebním rozhodování ovlivňují nejen jeho preference, nýbrž i okolní prostředí a ostatní lidé. Řešení rostoucí zadluženosti a problémů s ní spojených je prezentováno cestou zvyšování finanční gramotnosti a pomocí návrhu vlastních převážně behaviorálních nástrojů.