Námorná a letecká preprava tovaru pod kontrolovanou teplotou z Brazílie - Repková, Dagmara (2018)
Táto diplomová práca sa zaoberá námornou a leteckou prepravou mrazenej drene Açaí z Brazílie do Českej Republiky. V teoretickej časti je kladený dôraz na vymedzenie dopravných prostriedkov a manipulačných jednotiek využívaných ako v námorných, tak aj v leteckých prepravách. Rovnako je predstavený proces tvorby ceny v oboch prepravných odboroch. Praktická časť analyzuje námornú prepravu mrazenej drene z Brazílie a následne navrhuje letecký prepravný reťazec. Záverom sú zhrnuté výhody a nevýhody leteckej a námornej prepravy a obe varianty sú porovnané z finančnej stránky a z hľadiska udržiavania mrazeného režimu.