Pricing model v IT shared services unit - Valík, Vladimír; Maryška, Miloš; Kršek, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce je zaměřena na stanovení transferových cen informatických služeb mezi spojenými osobami.Cílem práce je vytvoření pricingového modelu IT shared services unit, jehož výstupy je možné použít jako transferové ceny a jako podklad pro řízení podnikové informatiky.V rámci teoretické části práce je věnován prostor obecným souvislostem podnikové informatiky a ostatních podnikových činností. Jsou zde definovány výstupy podnikové informatiky a způsoby jejich zajištění. Dále se teoretická část práce zabývá legislativními a jinými regulacemi obchodování mezi spojenými osobami. Na základě těchto regulí je vybrána metoda vhodná pro naceňování informatických služeb. Významnou částí práce je kapitola zabývající se kalkulacemi a kalkulačním systémem.Hlavní část práce se zabývá návrhem pricingového modelu IT shared services unit. V modelu jsou uvedeny návody, metody a principy, jak při stanovení transferových cen postupovat. Mezi řešené oblasti patří vymezení předmětů kalkulace, způsob sledování nákladů a metody alokace a přiřazování nákladů. Při navrhování modelu je rovněž kladen důraz na využití kalkulací při řízení společnosti a skupin společností.V aplikační části práce je navržený pricingový model porovnán s modelem, který je v praxi používán a jehož výstupy jsou správcem daně považovány za transferové ceny odpovídající principu tržního odstupu. Porovnáním došlo k ověření, že navržený model je možné v praxi využít a že plní legislativní požadavky kladené na obchodování mezi spojenými osobami.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses