Vývoj forem distribuce hudby se zaměřením na digitální služby a zhodnocení pohledu generace Y na investice do hudby - Dvořáková, Anna (2018)
Tato bakalářská práce představuje vývoj forem distribuce hudby od počátků analogového záznamu zvuku po digitální způsoby distribuce hudby. Podrobněji se zaměřuje na digitální hudební služby, konkrétně na koncept download obchodů a streamovacích služeb. Představuje způsob jejich fungování a zdůrazňuje nárůst jejich významu v čase porovnáním příjmů z digitálního prodeje s příjmy z prodejů fyzických ve světě a České republice. Dále jsou naznačeny možné směry budoucího vývoje. Podrobně jsou z pohledu počtu uživatelů, zisků a uživatelského prostředí rozebrány služby Spotify a Apple Music. Praktická část práce analyzuje na základě průzkumu využívání hudebních streamovacích služeb generací Y, ochotu jejích zástupců investovat do hudby a jejich postoj k autorským právům.