Efektivní sdružování přeprav zásilek ve vybrané logistické firmě - Petrák, Jakub (2018)
Tato práce řeší problém efektivního rozdělení, alokace, sdružování dokládkových zásilek ve vybrané spediční firmě. Hlavním cílem této práce je nalezení nového algoritmu, který by měl demonstrovat případný finanční dopad na výsledky firmy v případě implementování tohoto algoritmu do informačního systémů společnosti. Konkrétně je uvedeno procento, o kolik přibližně klesnou celkové náklady na přepravu dokládkových zásilek. Autor se zaměřuje na konkrétní příklad z praxe a prezentuje reálné výsledky zasilatelů spediční firmy. Zvolený problém je řešen pomocí programu Microsoft Excel a programovacího jazyku Visual Basic. V řešení se vychází z metod, jakou jsou Vehicle Routing Problem nebo Travelling Salesman. Je navrhnuto několik možných přístupů řešení a v závěru vybráno to nejefektivnější. Data nejsou stoprocentně převzata z reálného příkladu, a to z důvodu ochrany údajů spediční firmy. Nicméně jsou dostatečně relevantní, aby mohly reprezentovat konečný výsledek. Finální výsledek algoritmu nejlepšího řešení je srovnán s průměrem výsledků zasilatelů spediční firmy. Případnou implementací vytvořeného algoritmu by se celkové náklady na přepravu dokládkových přeprav zredukovali zhruba o 11,1 %.