Efektivní sdružování přeprav zásilek ve vybrané logistické firmě - Petrák, Jakub; Černá, Anna, 1954-; Přibyl, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Tato práce řeší problém efektivního rozdělení, alokace, sdružování dokládkových zásilek ve vybrané spediční firmě. Hlavním cílem této práce je nalezení nového algoritmu, který by měl demonstrovat případný finanční dopad na výsledky firmy v případě implementování tohoto algoritmu do informačního systémů společnosti. Konkrétně je uvedeno procento, o kolik přibližně klesnou celkové náklady na přepravu dokládkových zásilek. Autor se zaměřuje na konkrétní příklad z praxe a prezentuje reálné výsledky zasilatelů spediční firmy. Zvolený problém je řešen pomocí programu Microsoft Excel a programovacího jazyku Visual Basic. V řešení se vychází z metod, jakou jsou Vehicle Routing Problem nebo Travelling Salesman. Je navrhnuto několik možných přístupů řešení a v závěru vybráno to nejefektivnější. Data nejsou stoprocentně převzata z reálného příkladu, a to z důvodu ochrany údajů spediční firmy. Nicméně jsou dostatečně relevantní, aby mohly reprezentovat konečný výsledek. Finální výsledek algoritmu nejlepšího řešení je srovnán s průměrem výsledků zasilatelů spediční firmy. Případnou implementací vytvořeného algoritmu by se celkové náklady na přepravu dokládkových přeprav zredukovali zhruba o 11,1 %.
Vedoucí práce: Anna Černá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: zasilatelství; přeprava zboží; ekonomická efektivnost; podnikové informační systémy; dopravní logistika; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; carrying trade; goods transportation; economic efficiency; management information systems; transportation logistics; master's theses