Problematika mezinárodního účetního standardu IFRS16 - Ryznerová, Denisa (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou mezinárodního účetního standardu IFRS 16 Leasingy, který představuje zásadní rozdíl účtování nájemních smluv a operativních leasingů a jeho dopady především na rozvahu konkrétní společnosti, ale i na výkazy zisků a ztráty. Pojednává o rozdílných pravidlech a principech stávajícího standardu IAS 17 a nového standardu IFRS 16, jejich výhody a nevýhody. Cílem práce je komparativní analýza účetních výkazů dle nového mezinárodního účetního standardu IFRS 16 Leasingy a současnou úpravou oblasti leasingů dle standardu IAS 17 Leasingy a změna klíčových ukazatelů zadluženosti a EBITDA vybrané společnosti. Výstupem práce je posouzení rozdílů ve výkaznictví a zjištění zda nový standard přispěje k přehlednosti a zkvalitnění zobrazení majetkové struktury konkrétní společnosti. Výsledek této práce bude přínosem zejména pro zainteresované skupiny, management a finančního ředitele společnosti.