Rozpočtový deficit a veřejný dluh jako problémy veřejných financí Španělského království - Šváb, Patrik; Jiránková, Martina, 1967-; Straková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Veřejné finance v současné době zajímají mnoho ekonomů, ale i širokou veřejnost, jelikož jejich řízení má velké ekonomické a politické dopady na státy a ovlivňuje každodenní život jejich občanů. Španělské království je příklad země, která je známá pro současnou nepříznivou hospodářskou situaci a rozpočtovou nevyrovnanost. Tato práce zkoumá příčiny této nevyrovnanosti v širokém historickém, politickém a ekonomickém kontextu, snaží se odhalit chyby v řízení veřejných financí a navrhnout možná řešení problému a odhad do budoucna. Na základě jednopřípadové analýzy rozpočtového deficitu a veřejného dluhu ve Španělsku, tato práce odhaluje několik nedostatků ze strany Evropské unie a španělské vlády, které přispívaly k rozpočtové nevyrovnanosti. Po detailním zmapovaní současného stavu, včetně skladby rozpočtu a dluhu odhaduje vývoj situace do budoucna, který se může samozřejmě změnit, jestliže vyvstanou neočekávané události na ekonomické nebo politické scéně. Práce poskytuje ucelený přehled veřejných financí Španělska, který by mohl být aplikován i na další státy světa.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses