Význam původu zboží (s využitím příkladu AOC) - Kopalová, Kateřina; Sato, Alexej, 1952-; Dvořáková, Kateřina, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Bakalářská práce se zabývá významem původu zboží. Původ zboží je jedním z faktorů ovlivňujících mezinárodní konkurenceschopnost výrobku. Cílem práce je potvrdit hypotézu „Původ zboží má pozitivní vliv na jeho konkurenceschopnost“. Cíl je naplněn prostřednictvím analýzy obchodně politických opatření, ochrany práv duševního vlastnictví a marketingových metod. Výsledky analýzy jsou prokázány a shrnuty na praktickém příkladu AOC (Appellation d’origine contrôlée), konkrétně francouzských vín. V první části práce je vysvětlen zejména způsob stanovení a prokazování původu zboží a vliv země původu na preferenční výhody, a s tím snížení celních sazeb. Dále se výklad zaměřuje na to, jak označení původu a ochranné známky působí na konkurenceschopnost obchodníků, a účinek země původu na rozhodování zákazníků při nákupu. V závěru je shrnuta oficiální klasifikace francouzských vín a porovnána produkce, spotřeba a exporty jednotlivých typů francouzských vín ve Francii a ve světě.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses