Svoboda vyznání v Ruské federaci optikou Evropského soudu pro lidská práva - Haová, Sang; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Svoboda vyznání byla vždy velmi důležitou součástí lidských dějin. I přestože v současnosti ztratila ústřední postavení v povědomí západní společnosti, stále zůstává jednou z nejdůležitějších lidských práv. Ruská federace se řadí mezi evropské země a po formální stránce patří mezi demokratické státy. V různých literaturách o mezinárodním vztahu je Rusko považováno za autoritativní stát s maskulinní společností, která je typická pro použití tvrdých způsobů k dosažení svých cílů. V této bakalářské práci se snažím odpovědět na otázku, zda je svoboda vyznání dodržována na území Ruské federace. První část se věnuje definici svobody vyznání a ve kterých významných smlouvách se nachází. Evropský soud pro lidská práva ji zařazuje pod článkem 9. Neméně důležité je nalezení jejího zakotvení v ruské legislativě a komentáře k nejdůležitějším zákonům upravující tuto oblast. V další části jsou rozebrány průběh procesu stížností podané proti federaci. A v kapitole zvané "Reflexe v Rusku" se nachází studie chování vlády proti náboženským církvím po skončení soudního procesu. Pro všechny čtyři případy náboženských organizací se použije metoda případové studie, přičemž vzhledem k událostem, které proběhly v době psaní práce, se budu věnovat také chování vlády vůči církvi Scientologie a Náboženské organizaci svědkové Jehovovi i několik let po vynesení rozsudku. Pro přehled také vytvořím tabulku pro porovnávání mezi církvemi a tabulku nejvýznamnějších ruských zákonů a jejich porušení/neuplatnění vládou.Většina zdrojů čerpané v práci jsou napsané v anglickém jazyce a pro jednotlivé případy se čerpaly informace z databáze Evropského soudu pro lidská práva zvaná HUDOC.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses