Cloudové řešení Business Intelligence - Machová, Michaela Mia (2018)
Diplomová práce pojednává o problematice Business Intelligence, cloud computingu a jejich možném spojení v podobě cloud Business Intelligence. Zprvu se práce zaměřuje na přiblížení jednotlivých témat – jejich vlastností, obecně platných principů, výhod a nevýhod. Vedle základní teorie jsou analyzovány aktuální trendy a statistické údaje vypovídající o využití jednotlivých oblastí. Hlavním cílem práce je nalézt pravou podstatu toho, pro koho, kdy a proč je cloud BI řešení vhodnější anebo naopak, kdy je vhodnější klasické on-premise řešení. Jedním z výstupů práce je vytvořený checklist (ve dvou různých verzích), po jehož vyplnění získá čtenář odpovědi na vhodnost jedné či druhé varianty, a to s ohledem na aktuální situaci firmy i její případné individuální preference. Práce rovněž nabízí přehledné a objektivní srovnání obou variant z několika různých dimenzí. V závěru práce je na dvou zvolených příkladech demonstrován a podrobně okomentován praktický způsob užití checklistu.