Informace na internetu jako veřejná služba - Čáp, Marek (2018)
Diplomová práce se zabývá působením médií veřejné služby na internetu a jejich možném rozvoji v tomto prostředí.Diplomová práce má za cíl porovnat, jak probíhala distribuce informací prostřednictvím médií veřejné služby v minulosti, jak byla nastavena pravidla, jak se měnily názory na jejich fungování před masivním nástupem internetu a jaké jsou předpoklady pro změnu legislativy v tomto odvětví do budoucnosti.Práce obsahuje čtyři kapitoly. První se věnuje dopadům informací a hlavním rozdílům mezi informační a průmyslovou společností. Druhá vysvětluje komunikační proces a proměnné, které ho ovlivňují. Třetí kapitola se věnuje zejména masovým médiím, jejich historii, vlivu a regulacím. Je vysvětlen smysl médií veřejné služby, jejich financování, stav v České republice a jejich postavení v prostředí internetu.Čtvrtá kapitola se týká výzkumu. Autor pomocí dotazníkového šetření zkoumá, jak společnost vnímá veřejnou službu a internet a zda existují rozdíly ve vnímání laické a odborné mediální veřejnosti. Prostřednictvím řízených rozhovorů s profesionály je hlouběji interpretována realita na základě názorů a zkušeností. Dílčí výsledky obou částí výzkumu jsou konfrontovány a uvedeny do souvislostí. Na tomto základě jsou vysloveny výsledky výzkumu a navrhnuta doporučení, která mohou být chápána jako podnět ke zlepšení v dílčích činnostech médií veřejné služby. Nad rámec současné legislativy je navrhnutý směr, kterým by se odvětví mělo v budoucnosti ubírat.