Manažerská a sociální kybernetika v analýze organizace - Kovařík, Šimon (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na oblast sociální kybernetiky a její praktické využití v rámci organizační analýzy. Teoretická část poskytuje čtenáři základní povědomí o oblasti kyberne-tiky a jejích principech, které využívá i sociokybernetika. Teoretický rámec představuje možné chápání znalostí a informací, upozorňuje na důležitost cyklických procesů a s nimi spojené zpětné vazby a poukazuje na rozmanitost přístupů k řízení systému. Praktická část demonstruje aplikaci teoretického rámce a uvedených poznatků v komplexní analýze organi-zace. Vyhodnocení analýzy a její výsledky jsou zdrojem cenných doporučení s navržením doporučených nápravných opatření vedoucí ke zlepšení zjištěné situace, a to s ohledem na obecné principy a metody sociální kybernetiky definované v teoretické části.