Kvalita kódu automatizovaných testů v nástroji Robot Framework pro testování webových aplikací - Tran, Dac Ha (2018)
Tato diplomová práce se zabývá kvalitou kódu automatizovaných testů pro nástroj Robot Framework. Tento nástroj slouží pro automatizované testování nejen webových aplikací pomocí techniky testování řízené klíčovými slovy. V práci je nejprve představeno automatizované testování – jeho výhody, nevýhody, rozdíly oproti manuálnímu a nejčastější mýty, které o automatizaci panují. Dále je zde představen nástroj Robot Framework včetně popisu instalace samotného frameworku a externí knihovny Selenium. Následně je zde uveden termín kvalita testovacího kódu, popsána její důležitost, metriky a best practices pro psaní kvalitního kódu. Poté je definována sada pravidel pro psaní kvalitního kódu v Robot Framework s názornými ukázkami pro každou oblast. Jedná se o pravidla v oblastech architektury testovacího projektu, vhodného pojmenování (klíčových slov, testovacích případů, proměnných), dokumentace a komentářů. Na základě těchto definovaných pravidel a v kombinaci s best practices pro psaní kvalitního kódu je vytvořen checklist. Ten slouží pro kontrolu kvality kódu automatizovaného testu v Robot Framework, může být využitelný i v jiných testovacích projektech. Nakonec je definováno šest typických testovacích scénářů pro e-shop. Podle nich je vytvořena ukázková sada automatizovaných testů, která je v souladu s navrhovanými pravidly. Kompletní checklist a ukázková sada skriptů jsou součástí přílohy, skripty jsou také volně dostupné na uložišti na GitHub.