Kvalita kódu automatizovaných testů v nástroji Robot Framework pro testování webových aplikací - Tran, Dac Ha; Buchalcevová, Alena, 1958-; Hrkal, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Tato diplomová práce se zabývá kvalitou kódu automatizovaných testů pro nástroj Robot Framework. Tento nástroj slouží pro automatizované testování nejen webových aplikací pomocí techniky testování řízené klíčovými slovy. V práci je nejprve představeno automatizované testování – jeho výhody, nevýhody, rozdíly oproti manuálnímu a nejčastější mýty, které o automatizaci panují. Dále je zde představen nástroj Robot Framework včetně popisu instalace samotného frameworku a externí knihovny Selenium. Následně je zde uveden termín kvalita testovacího kódu, popsána její důležitost, metriky a best practices pro psaní kvalitního kódu. Poté je definována sada pravidel pro psaní kvalitního kódu v Robot Framework s názornými ukázkami pro každou oblast. Jedná se o pravidla v oblastech architektury testovacího projektu, vhodného pojmenování (klíčových slov, testovacích případů, proměnných), dokumentace a komentářů. Na základě těchto definovaných pravidel a v kombinaci s best practices pro psaní kvalitního kódu je vytvořen checklist. Ten slouží pro kontrolu kvality kódu automatizovaného testu v Robot Framework, může být využitelný i v jiných testovacích projektech. Nakonec je definováno šest typických testovacích scénářů pro e-shop. Podle nich je vytvořena ukázková sada automatizovaných testů, která je v souladu s navrhovanými pravidly. Kompletní checklist a ukázková sada skriptů jsou součástí přílohy, skripty jsou také volně dostupné na uložišti na GitHub.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses