Analýza autentizačních metod digitálního bankovnictví - Vilisova, Anastasiya (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou bezpečnosti a použitelnosti autentizačních metod digitálního bankovnictví. Cílem práce je vytvořit model hodnocení autentizačních metod zohledňující legislativní a technologické bezpečnostní požadavky a na jeho základě provést analýzu autentizačních metod digitálního bankovnictví vybraných českých bank. První část práce poskytuje teoretickou základnu digitálního bankovnictví, bezpečnosti a autentizace. Kromě toho uvádí vlivy působící na autentizaci legislativního, technologického a bezpečnostního charakteru. Druhá část se věnuje návrhu modelu hodnocení autentizačních metod. V rámci této části jsou definovány předpoklady modelu a kritéria hodnocení, stanoveny váhy pro multikriteriální analýzu a popsán nástroj programu Excel, do nějž je implementován model hodnocení. Třetí část je pak zaměřena na provedené analýzy autentizačních metod vybraných českých bank a vyhodnocení modelu. Obsahem této části je popis vybraných bank a jejich autentizačních metod, následné použití modelu hodnocení pro vybrané metody, závěrečné vyhodnocení výsledků analýzy a přijatelnosti modelu pro další užití.