Výbor z díla. I, Člověk stroj - La Mettrie, Julien Offray de, 1709-1751; Kozák, Jan Blahoslav, 1888-1974; Srovnal, Jindřich, 1924-2005 (Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1958)
Výbor z díla francouzského lékaře a ateisty 18. stol. La Mettrie. V tezích první části díla pokouší se tento materialistický filosof vyvrátit karteziánskou dualistickou nauku o duchu a hmotě. Organická hmota je mu nadána principem hybnosti, člověk je soustavou pružin, uvádějících se vzájemně do pohybu. Duši chápal La Mettrie jako citlivou hmotnou část mozku, představující hlavní pružinu celého stroje. Jeho dílo filosoficky ovlivňovalo i přípravu Velké francouzské revoluce.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: materialismus; francouzská filozofie; výbory; materialism; French philosophy; selected works