Výbor z díla. II, Pojednání o duši - La Mettrie, Julien Offray de, 1709-1751 (Filosofická knihovna (Academia), 1959)
Spis z r. 1745 je historicky významný jako první publikované materialistické dílo osvícenské doby. Útočí na Descartův dualismus a s použitím lékařských poznatků dovozuje závislost duševního života na funkci organismu a na vnějším světě.