Výbor z díla. II, Pojednání o duši - La Mettrie, Julien Offray de, 1709-1751; Kozák, Jan Blahoslav, 1888-1974 (Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1959)
Spis z r. 1745 je historicky významný jako první publikované materialistické dílo osvícenské doby. Útočí na Descartův dualismus a s použitím lékařských poznatků dovozuje závislost duševního života na funkci organismu a na vnějším světě.
Obsahuje rejstřík
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Keywords: 18. století; francouzská filozofie; materialismus; duše; pojednání; výbory; 18th century; French philosophy; materialism; soul; essays; selected works