Role jazyka při tvorbě politického projevu - Šimčíková, Pavlína; Peterková, Jana, 1971-; Růžičková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato práce se zabývá jazykovými aspekty tvorby politického projevu. První kapitola představuje teoretický rámec, v němž je zkoumaná problematika ukotvena, zaměřuje se zejména na zdroje soft power, dimenze veřejné diplomacie a její hlavní složky. Druhá kapitola se zabývá politickou komunikací obecně a definuje její aktéry. Třetí kapitola se zaměřuje na charakteristiku veřejného politického projevu jako specifického nástroje politické komunikace. Detailně popisuje, jaký je proces tvorby projevu včetně jeho přípravy, určení účelu projevu a obsahuje rovněž podrobnou studii jazykových prostředků používaných při tvorbě projevu. Poslední kapitola zahrnuje případovou studii v podobě analýzy tří projevů českých prezidentů Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana na půdě Evropského parlamentu. Nejprve je stanoven referenční rámec a následně jsou definovány hlavní lingvistické nástroje použité v textu projevů.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses