Vplyv európskej integrácie na podnikateľskú sféru v Českej republike - Litva, Dušan (2018)
Cieľom predkladanej dizertačnej práce je skúmať vplyv európskej ekonomickej integrácie na podnikateľskú sféru v Českej republike. Teoretická časť dizertačnej práce sa zaoberá efektami mikroekonómie európskej integrácie v súlade s modernými teóriami medzinárodného obchodu, kde boli zvolené pokročilejšie modeli heterogénnych firiem. V súlade s cieľmi práce bola zvolená kvalitatívna metóda v podobe dotazníkového prieskumu a kvantitatívna metóda v podobe vyhodnotenia aktuálneho a tiež časového vývoja indexov GCI, RCI a DB, ktoré vypovedajú o kvalite podnikateľského prostredia a konkurencieschopnosti. Otázky v dotazníku sú vyhodnotené na 5 stupňovej Likertovej škále. Štatisticky bol dotazník analyzovaný formou binomického testu, pomeru šancí, relatívneho rizika a príslušných intervalov spoľahlivosti. Väčšina firiem hodnotila európsku integráciu viac pozitívne než negatívne. Z výsledkov vyplývajú výrazne kladné odpovedi veľkých firiem, prevažne z Prahy a Stredných Čiech. Otvorenie jednotného trhu a bezbariérový prístup na nové európske trhy podporil vo väčšej miere nadnárodne pôsobiace exportné firmy. Malé a stredne veľké regionálne podniky hodnotili vstup do EÚ viac negatívne. Pozitívne hodnotili európsku integráciu technologické a vývojové firmy, menej pozitívne sektor služieb, čo môže byť následkom strategického zamerania eurodotácií alebo nekompletnosti jednotného trhu služieb. Väčšina firiem hodnotila negatívne zvýšenie byrokracie a legislatívnej záťaže. Proces čerpania eurofondov bol považovaný za zložitý a komplexný. Podľa respondentov európska integrácia nepomohla zvýšiť transparentnosť verejných zákaziek alebo znížiť korupciu. Väčšina firiem nesúhlasila s prijatím eura. Mierne negatívny sa zdá byť dopad na dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily. Z vývoja DTF pre DB index je zrejmý rastúci trend od rok