Vplyv európskej integrácie na podnikateľskú sféru v Českej republike - Litva, Dušan; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Soukup, Jindřich, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Cieľom predkladanej dizertačnej práce je skúmať vplyv európskej ekonomickej integrácie na podnikateľskú sféru v Českej republike. Teoretická časť dizertačnej práce sa zaoberá efektami mikroekonómie európskej integrácie v súlade s modernými teóriami medzinárodného obchodu, kde boli zvolené pokročilejšie modeli heterogénnych firiem. V súlade s cieľmi práce bola zvolená kvalitatívna metóda v podobe dotazníkového prieskumu a kvantitatívna metóda v podobe vyhodnotenia aktuálneho a tiež časového vývoja indexov GCI, RCI a DB, ktoré vypovedajú o kvalite podnikateľského prostredia a konkurencieschopnosti. Otázky v dotazníku sú vyhodnotené na 5 stupňovej Likertovej škále. Štatisticky bol dotazník analyzovaný formou binomického testu, pomeru šancí, relatívneho rizika a príslušných intervalov spoľahlivosti. Väčšina firiem hodnotila európsku integráciu viac pozitívne než negatívne. Z výsledkov vyplývajú výrazne kladné odpovedi veľkých firiem, prevažne z Prahy a Stredných Čiech. Otvorenie jednotného trhu a bezbariérový prístup na nové európske trhy podporil vo väčšej miere nadnárodne pôsobiace exportné firmy. Malé a stredne veľké regionálne podniky hodnotili vstup do EÚ viac negatívne. Pozitívne hodnotili európsku integráciu technologické a vývojové firmy, menej pozitívne sektor služieb, čo môže byť následkom strategického zamerania eurodotácií alebo nekompletnosti jednotného trhu služieb. Väčšina firiem hodnotila negatívne zvýšenie byrokracie a legislatívnej záťaže. Proces čerpania eurofondov bol považovaný za zložitý a komplexný. Podľa respondentov európska integrácia nepomohla zvýšiť transparentnosť verejných zákaziek alebo znížiť korupciu. Väčšina firiem nesúhlasila s prijatím eura. Mierne negatívny sa zdá byť dopad na dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily. Z vývoja DTF pre DB index je zrejmý rastúci trend od rok
Najvýraznejším prínosom európskej integrácie pre podnikateľský sektor sa ukazuje byť liberalizácia obchodu. Českí exportéri boli schopní sa presadiť na zahraničných trhoch aj keď podiel na tvorbe pridanej hodnoty domácich exportov od vstupu do EÚ klesal. Najväčšími problémami aj po vstupe do EÚ zostáva neefektívna byrokracia, regulácia daní, korupcia, politická nestabilita, ale tiež nízka sofistikovanosť biznisov. Z hľadiska stavu českých regiónov podľa RCI je viditeľné dominantné postavenie Prahy a Stredočeského regiónu vo všetkých pozorovaných oblastiach. Z hľadiska budúceho smerovania by Česká republika v súlade so stratégiou Európa 2020 mala klásť dôraz na kvalifikovanosť pracovnej sily, zvýšenie inovačnej kapacity a podporu viac sofistikovaných činností.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor disert. práce]; disertace; dissertations