Analýza německého trhu pro vstup a podnikání českých firem - Jindra, Tomáš; Němečková, Iveta; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Primárním cílem diplomové práce je vytvořit komplexní informační soubor, který mohou čeští podnikatelé využít jako materiál pro zjištění perspektivnosti Německa jakožto cílové destinace pro jejich podnikání a současně jim bude návodem, jakým způsobem lze na tento trh vstoupit a efektivně zde podnikat. V úvodní kapitole jsou tuzemským exportérům nastíněny výhody mezinárodního podnikání a poskytnuty informace o možných formách vstupů na zahraniční trhy, stejně jako o institucionální podpoře, která jim je v České republice v případě tohoto rozhodnutí k dispozici. Následně je provedena důkladná analýza německého trhu, prostřednictvím níž jsou identifikovány nevýznamnější vlivy, příležitosti a rizika, stejně jako rozbor jejich možných dopadů pro podnikání českých firem. Současně jsou v analýze nastíněny hlavní trendy a budoucí směřování země. Závěrečná kapitola je cílena na situaci, kdy se český podnik pro expanzi na německý trh skutečně rozhodne. V jejím úvodu je nejprve definováno doporučení, jakým způsobem je rozhodnutí o případném vstupu nutné učinit, jaké faktory jej na území SRN nejvíce ovlivňují a jaké informační podpory lze v zemi za tímto účelem využít. Velký důraz je pak kladen na výběr nejvhodnějších forem podnikání a problematiku založení vlastní formy zastoupení. Představeny jsou hlavní rozhodovací kritéria, které ovlivňují vhodný výběr právní formy, stejně jako podrobný popis zakládací procedury v případě vstupu pomocí vlastní společnosti či pobočky. V závěru kapitoly je věnován rovněž prostor daňovému systému, který má bezprostřední vliv nejen na výběr správné formy, ale i místa podnikání.
Vedoucí práce: Iveta Němečková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses