Postavení Severní Koreje v mezinárodním obchodě - Abdullina, Adelina; Bolotov, Ilya; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
V mezinárodním prostředí postavení Severní Koreji není charakterizováno jednoznačně a vyvolává hodně sporných otázek. Korejská lidová demokratická republika je státem, o němž je málo známo v kontextu hospodářství, ekonomického vývoje, sociálních a demografických otázek. Proto téma této diplomové práce je „Postavení Severní Koreji v mezinárodním obchodě“.Cílem této diplomové práce je popsat vznik Severní Koreji a vývoj její ekonomiky po roce 1948, analyzovat postavení Severní Koreje v mezinárodním obchodě, provést analýzu zahraniční obchodu z hlediska komoditní i teritoriální struktury a zkusit najit odpověď na otázku, jak se z malého státu stala jaderná velmoc. Práce je rozdělená do pětí částí vzájemně se navazujících. V první kapitole je proveden rozbor vzniku a historického vývoje KLDR od roku 1948. Ve druhé se text práce věnuje ekonomickému vývoji, tedy základním makroekonomickým ukazatelům jako jsou hrubý domácí produkt, míra inflace a nezaměstnanost. Třetí část práce se zabývá zahraničním obchodem Severní Koreje, teritoriální a komoditní strukturou. Poslední část, tedy čtvrtá kapitola je věnovaná motivům pro vývoj jaderného programu, sankcím a dopadu na mezinárodní vztahy s vybranými zeměmi.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses