Využití oteřených dat v nástroji pro podporu odhalování podvodů - Saifrtová, Renata (2018)
Diplomová práce se věnuje využití otevřených dat v nástroji pro podporu odhalování podvodů. Hlavními cíli práce je analýza podpory odhalování podvodů ve veřejných zakázkách, zhodnocení funkcionality podpory odhalování podvodů ve vybraných nástrojích a využití otevřených dat ve vyšetřování podvodů ve veřejných zakázkách. Stanovených cílů bylo dosaženo nejprve popsáním oblasti otevřených dat, dále oblasti veřejných zakázek, a nakonec analýzou nástrojů, které odhalování podvodů napomáhají. Požadavky, podle kterých byla zhodnocena funkcionalita a podle kterých byly nástroje mezi sebou porovnávány, byly stanoveny na základě komponent Fraud managament nástroje. Hodnocení variant bylo provedeno podle stanovené metodiky oslovenými respondenty. Za daných podmínek získalo nejlepší ohodnocení řešení od společnosti IBM. Na praktickém příkladu byla následně otevřená data využita. Příklad se konkrétně zabýval seznamem osob zapsaných ve veřejném rejstříku právnických a fyzických osob a informací vedených v informačním systému o veřejných zakázkách.