Trendy v oblasti zooparků a dalších expozic zvířat pro veřejnost - Zvelebilová, Lucie (2018)
Diplomová práce se zabývá zooparky, zoologickými zahradami a dalšími expozicemi zvířat jakožto atraktivitami cestovního ruchu. Cílem práce je identifikovat trendy na trhu těchto atraktivit. Cíle je dosaženo pozorováním prostřednictvím osobních návštěv a získáváním veřejně dostupných informací. První dvě kapitoly představují teoretickou část práce. První kapitola vymezuje tyto typy expozic zvířat v kontextu cestovního ruchu. Druhá kapitola se zabývá legislativním prostředím, které do velké míry omezuje možnosti provozovatelů těchto expozic. Hlavní částí práce je část praktická, která se skládá ze třetí a čtvrté kapitoly. Třetí kapitola obsahuje kategorizaci zjištěných zařízení a shrnuje informace o jednotlivých expozicích získané pozorováním. Z této kapitoly vyplývá poslední kapitola práce, která na základě souhrnných informací obsažených v předchozí kapitole identifikuje trendy na trhu zooparků, zoologických zahrad a dalších expozic zvířat přístupných veřejnosti, např. růst počtu expozic, vznik nových typů expozic, expozice vznikající ve venkovských oblastech, poskytnutí zážitku se zvířaty atp.