Vliv externích aktérů na utváření politiky v Libanonu od počátku 21. století - Lukášová, Karolína (2018)
Bakalářská práce se zabývá vlivem zahraničních aktérů na politickou situaci v Libanonu ve 21. století. Konkrétně se práce věnuje třem zahraničním aktérům – Sýrii, Saúdské Arábii a Íránu. Práce si klade za cíl pomocí analýzy určit, zda a v jaké míře mají tito aktéři vliv na politické dění. Nezbytnou součástí je analýza libanonského politického systému a nejpočetnějších konfesních skupin, jejichž představitelé zastávají nejdůležitější politické pozice. U každého státu je nejdříve krátce analyzována historie vzájemných vztahů s Libanonem a poté navazuje samotná analýza motivů a způsobu zapojení v libanonské politice 21. století. Na závěr jsou jednotlivé přístupy komparovány.