Analýza státního a vládního dluhu s vlivem na ekonomický růst v České republice - Fonodi, Michal; Vopátek, Jiří; Komárková, Lenka, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Diplomová práce se zabývá vývojem státního a vládního dluhu České republiky mezi léty 2000-2015. V teoretické části práce jsou shrnuty hlavní poznatky autorů související s daným tématem a jsou blíže osvětleny pojmy státní, vládní, veřejný dluh a rozdíly mezi nimi. Hlavním cílem je zjistit, zda existuje souvislost mezi deficity a hrubým domácím produktem. Pomocí kvantitativních statistických metod, jako jsou korelační a regresní analýza je hledána odpověď na výzkumnou otázku. Následně diplomová práce analyzuje i vývoj peněžních prostředků centrální vlády na účtech ČNB. V závěru je zodpovězena výzkumná otázka a jsou shrnuty hlavní poznatky, ke kterým práce dospěla.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: veřejný dluh; ekonomický růst; rozpočtový deficit; hrubý domácí produkt; statistická analýza; Česko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; public debts; economic development; budget deficits; gross domestic product; statistical analysis; Czechia; master's theses