Podpora zemědělství v kontextu rozvoje venkova - Švástová, Lýdie (2018)
Zemědělství je v České republice klíčovým odvětvím pro tvorbu krajiny, charakter venkova a jeho rozvoj. Z tohoto důvodu je nemalou měrou podporováno ze strany státu i Evropské unie, jíž je Česká republika součástí. Cílem diplomové práce je zjistit vliv zemědělských dotací na hospodářskou činnost zemědělského podniku a pomocí toho zhodnotit, jestli je zacílení této podpory efektivní a účinné. Cíl bude naplněn pomocí dvou výzkumných úkolů, které se budou zaměřovat vždy na dva konkrétní zemědělské podniky, které jsou odlišné ve velikosti, právní formě podnikání atd. První výzkumný úkol se bude zaměřovat na rentabilitu podniků hospodařících s dotacemi a modelováním rentability podniku, kdyby tyto dotace nečerpal. Druhý výzkumný úkol zhodnotí již konkrétní dotované projekty zemědělských podniků. Diplomová práce se zaměřuje primárně na dotace čerpané v rámci strategie programu rozvoje venkova.