Faktory ovlivňující kvalitu života - Švejdová, Michaela; Hiršová, Miloslava, 1950-; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Práce se zaměřuje na subjektivní pojetí kvality života z pohledu psychologie. Cílem prá-ce je určit, zda existují rozdíly v oblasti hodnocení důležitosti a spokojenosti s faktory ovlivňujícími kvalitu života, které byly rozřazeny do 6 dimenzí: materiálního zabezpečení, kulturních možností, rodinné a pracovní oblasti, zdraví, interpersonálních vztahů a základních existenčních momentů mezi respondenty ze ziskového a neziskového sektoru. Data byla zjišťována pomocí dotazníku DUSIN vypracovaným O. Mikšíkem, na jehož základě respondenti hodnotili celkem 24 faktorů z hlediska významnosti pro vliv na kvalitu života a z hlediska subjektivní spokojenosti s jednotlivými faktory. Pokud respondent hodnotí faktor jako důležitý, ale nepociťuje dostatečnou spokojenost s tímto faktorem, pak dochází k negativnímu vlivu na kvalitu života a je třeba se na tento faktor zaměřit. Poté na základě statistických výpočtů bylo zjišťováno, zda mezi ziskovým a neziskovým sektorem dochází k odlišnostem v hodnocení důležitosti a spokojenosti a zda jsou tyto rozdíly statisticky významné.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: kvalita života; pozitivní psychologie; pracovní spokojenost; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; quality of life; positive psychology; job satisfaction; bachelor's theses