Role jazyka ve vztazích státu a jeho diaspory (Češi v Kanadě) - Pečková, Nikola (2018)
Práce přibližuje čtenáři téma diaspory, které je stále více aktuální i v českém kontextu. V obecné části se věnuje obecnému vymezení a rozlišení základních rovin vztahů, které mohou navazovat státy se svými diasporami, jsou vyjmenovány konkrétní nástroje a politiky České republiky týkající se české diaspory. Zvláštní pozornost je věnována emigraci po roce 1989. Praktická část prezentuje českou diasporu v Kanadě. Cílem je postihnout její hlavní rysy a v neposlední řadě, zkoumána je role jazyka, v našem případě českého jazyka (jakožto důležitého aspektu udržování vztahů se svým mateřským státem) včetně důvodů, proč by měl stát šíření českého jazyka v rámci diaspor podporovat.