Hudba jako prostředek kulturní diplomacie USA – role jazzu ve studené válce - Čermáková, Kristýna; Peterková, Jana, 1971-; Najmanová, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce rozebírá téma kulturní diplomacie USA za studené války – konkrétně její jazzové strategie. V polovině 50. let 20. století totiž americká vláda schválila rozpočet a založila celosvětový kulturně-výměnný program múzických umění, který se zaměřoval na exportování americké kultury ve formě jazzu. Mezi lety 1956 a 1978 se konala oficiální vládní turné „jazzových vyslanců“ do zemí východního bloku, ale i Asie a Afriky. Kromě šíření myšlenek svobody a demokracie však jazzová diplomacie v praxi narážela na problematiku rasové segregace a omezování občanských práv černošské části populace USA. Cílem práce je zodpovězení otázky jakou roli hrála v úspěchu jazzové diplomacie americká vláda a do jaké míry se jednalo o snahy jedinců, kteří se na propagování jazzu za studené války podíleli.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses