Právní ochrana databází - Malina, Jakub (2018)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením stavu právní ochrany databází na základě rešerše a následné analýzy 40 právních předpisů a 19 judikaturních dokumentů dopadající na oblast informačních technologií, a to jak z pohledu českého právního řádu, tak z pohledu práva unijního. Právní ochrana databáze je dokumentována z pohledu softwaru, který ji řídí, z pohledu vlastní databáze a její struktury, a také z pohledu v ní vedených dat. Práce dále hodnotí interpretační vývoj pojmů právní ochrany databází z pohledu Evropského soudního dvora resp. Soudního dvora Evropské unie od roku 2004 do současnosti. Ve své druhé části práce identifikuje specifickou legislativu a pravidla dopadající na informační systémy ve veřejné správě a v prostředí českého eGovernmentu. V závěru je práce doplněna o názorné ukázky aplikovatelnosti právní ochrany na modelové příklady databází a o popis reálného příkladu ochrany údajů databáze.