Právní ochrana databází - Malina, Jakub; Doucek, Petr, 1960-; Hájíček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením stavu právní ochrany databází na základě rešerše a následné analýzy 40 právních předpisů a 19 judikaturních dokumentů dopadající na oblast informačních technologií, a to jak z pohledu českého právního řádu, tak z pohledu práva unijního. Právní ochrana databáze je dokumentována z pohledu softwaru, který ji řídí, z pohledu vlastní databáze a její struktury, a také z pohledu v ní vedených dat. Práce dále hodnotí interpretační vývoj pojmů právní ochrany databází z pohledu Evropského soudního dvora resp. Soudního dvora Evropské unie od roku 2004 do současnosti. Ve své druhé části práce identifikuje specifickou legislativu a pravidla dopadající na informační systémy ve veřejné správě a v prostředí českého eGovernmentu. V závěru je práce doplněna o názorné ukázky aplikovatelnosti právní ochrany na modelové příklady databází a o popis reálného příkladu ochrany údajů databáze.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses