Faktory selhání UNHRC v řešení syrské krize - Novotná, Denisa; Doležal, Tomáš; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Už po staletí byli lidé nuceni odcházet ze svých domovů a hledat útočiště v okolních zemích. Mezi hlavní příčiny jejich nedobrovolného odchodu patří přírodní katastrofy, politická situace, války, náboženské konflikty, rasová diskriminace atd. Společnost národů se aktivně zapojila do řešení těchto problémů a vytvářela ad hoc orgány pro řešení uprchlické otázky. Nicméně se postupem času zjistilo, že uprchlický problém nelze řešit úřady s omezeným mandátem, ale je zapotřebí vytvořit instituci, která se tímto problémem bude zabývat až do jeho úplného vyřešení. Proto v 50. letech 20. století vzniká tzv. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který znamenal revoluci pro řešení uprchlických problémů a také vyzdvihl uprchlický problém na mezinárodní úroveň. Dnes UNHCR čelí jedné z největších uprchlických krizí, a to krizi v Sýrii. Tato bakalářská práce se zabývá úřadem UNHCR a jeho rolí v řešení syrské krize. Hlavním cílem této práce je rozbor a diskuse faktorů, které způsobují selhávání úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky při řešení syrské krize. Souvisejícím dílčím výzkumným záměrem je pak analýza cílů stanovených v průběhu konfliktu samotným úřadem, a to konkrétně v dokumentech „Global Appeal“.
Vedoucí práce: Tomáš Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses