Úpadek právnické osoby a způsoby jeho řešení - Švejda, Jakub (2018)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním způsobu řešení úpadků právnických osob. Cílem práce je popsat a porovnat rozdíly mezi konkursem a reorganizací. K porovnání ukazatelů počtu řízení, průměrné doby trvání řízení a průměrné míry uspokojení pohledávek věřitelů je prováděn kvantitativní výzkum. Rozdíly mezi konkursem a reorganizací jsou zjišťovány pomocí SWOT analýzy obou procesů a analýzou postavení dlužníka, zajištěného a nezajištěného věřitele. Součástí práce je analýza způsobu řešení úpadku právnických osob ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a srovnání celkového přístupu řešení úpadku v Čechách. Práce obsahuje úvahy de lege ferenda, které by vedly ke zvýšení účinnosti obou typů řízení.