Kulturně historické determinanty mezinárodního vyjednávání - případová studie Čína - Kohlová, Karolína (2018)
Cílem práce je vymezit specifika čínského jednání v mezinárodním prostředí na základě rozboru kulturních a historických faktorů. Nejvýznamnější z nich jsou geografické podmínky, formování čínské státnosti a filozofické směry. Práce je zaměřena pouze na stěžejní mezníky, kdy se utvářela specifika čínského mezinárodního jednání. Nejpodstatnější charakteristiky vyplývající z těchto faktorů jsou aplikovány na mezinárodní vyjednávání Číny v rámci případové studie. Část případové studie zahrnuje i rozbor kulturních dimenzí Číny z pohledu Geerta Hofstedeho a Fonse Trompenaarse, které byly aplikovány přímo na Čínu. V závěru je zhodnoceno, jaký mají dané faktory vliv na současné chování Číny v mezinárodním vyjednávání.