Dopady zavedení GDPR na Vysoké škole ekonomické v Praze - Jenšík, Martin (2018)
Práce se zabývá analýzou dopadů zavádění NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679 (zkráceně GDPR – General data protection regulation) na Vysoké škole ekonomické v Praze. GDPR bylo schváleno 27. dubna 2016, platit začalo 25. května 2016 a v plnou účinnost vstoupí 25. května 2018. Spolu s tímto nařízením vznikají nová práva pro fyzické osoby, které jsou trvale usazeny v Evropské unii a zároveň vznikají nové povinnosti pro správce nebo zpracovatele jejich údajů. Každá organizace nebo živnostník bude muset zpracovávat, uchovávat a nakládat s osobními údaji občanů EU v souladu s tímto nařízením ode dne jeho plné účinnosti. V opačném případě se vystavují rizikům astronomických pokut. Toto nařízení spolu s českými adaptačními zákony v České republice nahradí Zákon 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a směrnici 95/46/ES o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů. Hlavním cílem této práce je shrnutí aktuálního stavu problematiky GDPR a vytvořit návrh řešení zavádění GDPR na vysoké škole, které následně bude využito při mapování aktuálního stavu připravenosti Vysoké školy ekonomické na GDPR.