Kvantitativní uvolňování ECB a jeho specifika ve světovém srovnání - Pechová, Kateřina (2018)
Diplomová práce se zabývá programem kvantitativního uvolňování v eurozóně. Kvantitativní uvolňování ECB je komparováno s programy QE dalších centrálních bank v USA, Velké Británii a v Japonsku a na základě zkušeností z těchto zemí jsou vyvozeny možné dopady na ekonomiku eurozóny. V úvodu práce jsou popsány transmisní mechanismy kvantitativního uvolňování, dále je věnován prostor průběhu QE v jednotlivých zemích a analýze dopadů na vybrané makroekonomické ukazatele. Získané poznatky jsou porovnány s průběhem a krátkodobými dopady QE v eurozóně. V závěru práce jsou popsány potenciální rizika dlouhodobě udržované uvolněné monetární politiky.