Udržitelný rozvoj cestovního ruchu ve vybrané destinaci ( Zakynthos) - Ripplová, Natálie; Indrová, Jarmila; Zdenková, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá udržitelným rozvojem cestovního ruchu na řeckém ostrově Zakynthos. Jejím hlavním cílem je analyzovat stav a vývoj cestovního ruchu na ostrově a posoudit jeho udržitelnost. První kapitola se věnuje teorii udržitelného cestovního ruchu i udržitelného rozvoje. Dále představuje základní dokumenty problematiky, Agendu 21 a Agendu 2030, pozitivní a negativní vlivy cestovního ruchu a jeho nejvýznamnější šetrné formy. Následující kapitola seznámí čtenáře se základními údaji o Řecku, zejména s geografickými, přírodními a kulturními podmínkami. Důležitá je i současná ekonomická a politická situace a statistiky cestovního ruchu. Třetí část je věnována Zakynthosu. Kromě základních informací o ostrovu přináší potenciál destinace pro cestovní ruch, vztah rezidentů k ochraně životního prostředí a organizace zabývající se udržitelným rozvojem v destinaci. Následuje SWOT analýza ostrova, vyhodnocení dotazníkového šetření a aplikace vybraných indikátorů udržitelného rozvoje do praxe. Závěr práce přináší shrnutí situace udržitelnosti destinace a vhodná doporučení budoucího vývoje.
Vedoucí práce: Jarmila Indrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses