Etické hodnoty pri tvorbe IT - Smetanová, Anna (2018)
Žijeme vo svete bohatom na údaje a technológia na zaznamenávanie a ukladanie obrovských množstiev týchto údajov sa rýchlo rozrástla. Primárnym morálnym záujmom je, že keď zhromažďujeme, ukladáme alebo pristupujeme k informáciám, mali by sme to robiť spravodlivým spôsobom. Mravné hádky však vznikajú, keď zhromažďovanie, uchovávanie a používanie našich informácií vykonávajú tretie strany bez nášho vedomia alebo len s tichým súhlasom.Dôvodom výberu tejto témy je čoraz väčší vplyv informačných technológií na život človeka v reálnom svete. Prudký rozvoj informačných technológií znamená zdieľanie veľkého množstva dát a informácií. Preto je v súčasnosti veľmi dôležité definovať a zdôrazňovať význam a nutnosť ochrany morálnych a etických hodnôt pri tvorbe informačných technológií.V tejto práci sa budeme venovať dvom hlavným a dôležitým hodnotám – bezpečnosti a ochrane súkromia a okrajovo aj transparentnosti, ktorá má súvis s oboma hodnotami.Cieľom tejto bakalárskej práce je charakteristika etických hodnôt vo vzťahu k informačnému prostrediu. Ďalším cieľom je nájsť ich spojitosť, dôvody prečo sa oplatí hodnoty dodržiavať a poukázať na možné príčiny narušovania hodnôt. Posledným cieľom je zanalyzovať porovnať súčasný stav IS v konkrétnom podniku s teoretickými poznatkami.