Bezpečnostní spolupráce zemí Visegrádské skupiny - Pardíková, Renata; Druláková, Radka, 1973-; Najmanová, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá Visegrádskou skupinou, kterou zkoumá z pohledu teorie regionálních bezpečnostních subkomplexů Barryho Buzana a jeho spoluautorů. Klade si za cíl určit, zda se v případě Visegrádské čtyřky jedná o regionální bezpečnostní subkomplex či nikoli a zda právě to je důvodem k společným aktivitám zemí Visegrádu na poli zahraniční a bezpečnostní politiky, které lze pozorovat především v posledních letech. V práci jsou nejprve vymezeny hlavní znaky, které musí skupina států splňovat, aby mohla být označena za subkomplex, následně jsou pak tyto znaky zkoumány z pohledu Visegrádské skupiny. Je tak provedena důkladná analýza hranic regionu, jeho polarity, sociální struktury a hrozeb, které na něj v současnosti nejvíce působí. Na základě této analýzy je provedena generalizace a vypracována závěrečná zpráva o daných zjištěních a jejich dopadech na bezpečnostní spolupráci zemí Visegrádské skupiny.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses