Podpora konkurenceschopnosti v České republice - Holubová, Iva (2018)
Diplomová práce zkoumá problematiku konkurenceschopnosti. Cílem práce je analýza a zhodnocení aktuální podpory konkurenceschopnosti v Ćeské republice ze strany vlády a státních institucí. V teoretické části je rozebírána definice konkurenceschopnosti, metodologie jejího měření na národní úrovni. Dále jsou rozebírány žebříčky konkurenceschopnosti sestavované Světovým ekonomickým fórem a skupinou Světové banky a v rámci nich postavení České republiky, silné a slabé stránky konkurenceschopnosti ČR. Praktická část je věnována Strategii konkurenceschopnosti ČR pro období 2012-2020, kterou vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2011. Strategie stanovuje konkrétních 43 projektových karet pro jednotlivých 9 pilířů konkurenceschopnosti podle Světového ekonomického fóra. V práci je obsažena detailní analýza plnění jednotlivých projektů.