Intervence ČNB a jejich dopad na zahraniční obchod ČR - Kuryl, Michael (2018)
V listopadu roku 2013 začala Česká národní banka (ČNB) intervenovat na devizovém trhu s cílem oslabit kurz domácí měny. Depreciace kurzu měla zabránit jak potenciální hrozbě deflace, tak podpořit českou ekonomiku. Tato práce zkoumá vliv intervencí na zahraniční obchod České republiky se státy Evropské unie (EU28) jakožto stěžejními obchodními partnery. Vycházím z teorie tzv. J-křivky a s ní související Marshall-Lernerovy podmínky, podle které při oslabení domácí měny nejprve dojde k poklesu čistého exportu a jeho následnému růstu v období dlouhém. Stěžejní část práce spočívá v analýze vybraných makroekonomických ukazatelů. Na základě jejich vývoje za posledních 10 let, tj. od roku 2008, devizové intervence v dlouhém období pravděpodobně napomohly ke zlepšení mnoha ukazatelů, zejména inflace, HDP a zaměstnanosti. Vývoj vývozu a dovozu naznačuje určité tendence, které by mohly verifikaci konceptu J-křivky naznačovat, nelze jej však zcela potvrdit. Je ale důležité zmínit, že devizové intervence jsou pouze jedním z mnoha faktorů, které mají vliv na vývoj české ekonomiky a nelze tedy činit zcela jednoznačné závěry o tom, do jaké míry byly právě intervence stěžejním faktorem.