Vývoj paralelních aplikací s použitím Akka frameworku - Brič, Michal (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj paralelních aplikací s pomocí Akka frameworku. Primárně se zabývá možnostmi využití actor modelu a jeho konkrétní Akka implementace. Teoretická část práce poskytuje úvod do základních abstraktních principů tohoto modelu a vybraných alternativních přístupů. Hlavní text práce na tento úvod navazuje a analyzuje možnost implementace těchto principů při použití Akky. Základní koncepty, jako je tvorba actorů, actor systémů či zasílání zpráv, ale i pokročilé možnosti, jako distribuce aplikací s pomocí vzdálených actorů či hierarchické struktury actorů, jsou demonstrovány na praktických ukázkách kódu. Součástí práce je také implementace doprovodné aplikace, která mnohé z těchto konceptů implementuje v kontextu kompletního programu. V rámci aplikace je zároveň analyzován způsob a možnosti integrace Akka toolkitu s jinými frameworky a knihovnami. Závěr práce obsahuje analýzu přínosů i problémů spojených s využitím actor modelu Akky, spolu s možnými alternativními přístupy k implementaci jak k jednotlivých částí systému, tak architektuře celé výsledné aplikace.